Seksuele roulette

onveilige seks
Seksuele roulette

Gokkergids voor onveilige seks

Spannend weekend gehad? Die one - nightstand kan je nog heel wat meer slapeloze nachten opleveren, in de vorm van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Seks is net roulette: de kans dat je in de prijzen valt, wordt groter als je vaker een gokje waagt. Voor mannen lijkt het spel veiliger dan voor vrouwen: het aantal geconstateerde geslachtsziekten steeg gemiddeld bij mannen met 18 procent, en bij vrouwen met maar liefst 30 procent. Maar juist daarom moet je op je tellen passen. Want het aantal besmettingshaarden is groter dan ooit.

Chlamydia door onveilige seks

De meest voorkomende geslachtsziekte – jaarlijks 40.000 nieuwe gevallen – die meestal zonder klachten verloopt. Volgens schatting lijkt twee tot vijf procent van alle vrouwen eraan. Komt vaker voor onder Surinaamse – creoolse en Antilliaanse vrouwen. Ook meisjes tussen 14 en 18 jaar dragen de bacterie vaker bij zich dan andere groepen. Geen fijne ziekte omdat je er een uiterste pijnlijk bijbal- of prostaatontsteking van kunt krijgen. Vrouwen kunnen er zelfs onvruchtbaar van worden. De ziekte is gelukkig wel goed te behandelen met antibiotica. Te voorkomen door een condoom te gebruiken.

Genitale wratten door onveilige seks

Humaan Papillomavirus (HPV) zoals het officieel heet. Jaarlijks krijgen zo een vijftienduizend mensen last van dit kwaaltje. De wratten ontstaan op en rondom de penis en bij de anus. De jeuk en het besmettingsgevaar zijn enorm. Geen fijne ziekte omdat het voor zeventig procent van de slachtoffers twee jaar duurt voordat de wratjes verdwijnen. Daarna kunnen ze bovendien terugkomen. Te voorkomen door geen seks te hebben, of alleen met vrouwen waarvan je weet dat ze HPV- vrij zijn. Een condoom beschermt, maar louter dat deel van de huid dat bedekt is – en dat is meestal niet alles.

Herpes door onveilige seks

Nummer drie in de soa –toptien. Jaarlijks lopen tienduizend mensen het op. Voordeel: je gaat er niet dood aan. Nadeel: de rest van je leven raak je dit virus niet meer kwijt. Heel belangrijk in de rubriek vrouw zoekt man om de juist partner te vinden. Periodiek laait de ziekte weer op. Geen fijne ziekte omdat je er kleine blaasjes van krijgt op je geslachtsdelen. Of op je mond na orale sex met iemand die besmet is. Te voorkomen door grote zorgvuldigheid. Net als bij HPV geldt dat een condoom vaak niet voldoende bescherming biedt omdat de huid rondom de penis ook besmet kan raken.

Gonorroe door onveilige sex

Na chlamydia de snelst groeiende soa. Geen fijne ziekte omdat er een groengele afscheiding uit je penis komt. Daarom heet de ziekte ook wel ‘druiper’. Uiteindelijk kan ook een bijbal of prostaatontsteking ontstaan. Antibiotica biedt genezende uitkomst. Te voorkomen door een condoom te gebruiken.

Hepatitis-B door onveilige seks

De tandenborstel van je minnares gebruiken kan al fataal zijn. Dit agressieve virus is namelijk uiterst besmettelijk en wordt behalve door bloed en sperma ook door speeksel overgedragen. Geen fijne ziekte omdat je er een chronische leverontsteking aan over kunt houden. Te voorkomen door je te laten vaccineren. Eigenlijk aan te raden voor alle mannen met wisselende contacten, die dol zijn op een sexdate.