Het nadeel van het gebruik van een condoom

Heb veilige sex
Het nadeel van het gebruik van een condoom

Die dingen kunnen scheuren

Een gescheurd condoom is vrijwel altijd het gevolg van verkeerd gebruik, niet van het condoom zelf. Controleer voor gebruik of de verpakking intact is en of de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Alles in orde? Dat zijn er drie veel voorkomende redenen voor scheuren:

Ongeduld

Zorg dat je partner flink opgewonden is voordat je bij haar binnengaat. Als ze nog niet nat genoeg is, kan het condoom als het ware in haar blijven plakken en letterlijk aan stukken worden gescheurd.

Binnenste buiten

Sommige mensen rollen in alle opwinding het condoom binnenste buiten af zodat het afrollende deel zich aan de binnenkant bevindt. Niet alleen is vrijen nu een tamelijk pijnlijke handeling; de kans dat een condoom scheurt, is aanzienlijk.

Bootwerkershanden

Zorg dat het condoom niet met ruwe objecten in contact komt. Zelfs het genezende korstje van een wondje op je hand kan al genoeg scherpe randjes bevatten om een klein scheurtjes in het condoom te maken dat – eenmaal uitgerekt – snel groter wordt. Als je ruwe handen hebt, is het een slecht idee je handen kort voor het vrijen in te wrijven met handcrème: die zijn meestal op oliebasis en dat is zoals gezegd slecht voor het condoom. Wat je wel kunt doen: hou je handen een tijdje onder de warme kraan om ze zachter te maken. En doe juwelen af voordat je in actie komt zodat je sexdate lekker kan verwennen.

Ik trok me terug, maar het condoom niet

Het kan de beste overkomen, maar er is een heel eenvoudige tactiek om dit probleem te voorkomen. Als je bent klaargekomen, maak je een ring van je duim en wijsvinger rond je penis, zodat het condoom stevig verankerd zit tussen jou en je vingers. Pas dan terugtrekken.

Dus niet: je direct overgeven aan de totale ontspanning en gewoon van haar afrollen. Hoe lekker je je ook mocht voelen: als je die methode toepast, zal het euforisch gevoel snel verdwijnen. Is het niet direct, dan toch over negen maanden of op het moment dat de dokter de diagnose ‘genitale wratten’ stelt.

De geur en smaak van een condoom zijn vies

Er is een keur aan condooms op de markt met smaakjes, afwijkende kleuren en andere vrolijkheden. Helaas is maar een fractie daarvan geschikt voor veilig vrijen. In de regel is het verstandiger zelf smaak en/of geur toe te voegen. Neem eens een kijkje in de koelkast. Je kunt in principe alles gebruiken waar jullie zin in hebben: slagroom, jam, honing. Wat je maar wilt, zolang het maar niet op oliebasis is. Veeg het condoom niet schoon en hou het ook niet onder de kraan, als de geur of smaak van het glijmiddel je niet aanstaan. Het condoom zal verzwakken en makkelijk scheuren. Koop simpelweg condooms zonder glijmiddel en voeg daaraan een los glijmiddel toe dat wel bevalt.

Dat stomme condoom wil niet doorspoelen

Natuurlijk niet, pannenkoek! Condooms doorspoelen is uiterst belastend voor het milieu en kost bovendien zoveel wc-papier dat de kans aanzienlijk is dat dat je vervolgens op zoek kunt naar een loodgieter. Kortom: leg er een knoop in (het condoom dus), wikkel het in een tissue en gooi het in de vuilnisbak.